Comprehensive Master Plan

Download the Comprehensive Master Plan (PDF)

Webster's comprehensive master plan establishes a 15- to 20-year vision to transform the campus into a vibrant, well-connected and student-oriented setting for learning, scholarship and service.

The plan builds on feedback from the City of Webster Groves and community members dating back to 2010. Developed  with the internationally known planning and urban design firm Sasaki & Associates, the plan establishes a 15- to 20-year vision that will transform the Webster Groves campus into a vibrant, well-connected and student-oriented setting for learning, scholarship and service.

The planning process, which began in September 2011, consisted of four phases: assessment, exploration, master plan development and community engagement. Throughout the open and collaborative planning process, the university engaged with students, faculty, staff, alumni, trustees and community members to garner suggestions and input as possible alternative concepts were developed. Refinements were made based on feedback from all constituent groups, resulting in the final master plan. The final plan is available on the University's website.

The University's goal to grow its traditional, undergraduate population to 5,000 students by 2020 is a key driver of the master plan. Major elements include:

  • Creating a new quad north of the Loretto-Hilton Center and flanked by a new 80,000-square-foot Interdisciplinary Sciences Building which will include new laboratory space, as well as general classrooms and study space to enhance the academic environment
  • Developing a housing cluster adding 1,000 beds, to be built as needed, at the south edge of campus to house the growing number of undergraduate resident students
  • Building a new 10,000-square-foot on-campus recreation facility to enhance campus life activities
  • Building a new 65,000-square-foot student center and dining facility to ensure students have the amenities expected of a truly global university
  • Creating a new arts center totaling approximately 80,000 square feet that co-locates fine and performing arts in a renovated and expanded University Center
  • The addition of Pearson House back into the plan based on extensive feedback from constituent groups. Faculty, in particular, did not want to lose this historic building
  • Parking enhancements, including adding 425 spaces by expanding the existing garage, creating a new surface lot and creating spaces beneath the new recreation facility
  • Proposals of uses of properties north of East Lockwood Avenue that maintain the character of surrounding neighborhoods and preserve green space.

Office of Community Engagement

Jennifer Starkey
Director, Community Engagement
Loretto Hall 357
community@webster.edu
(314) 246-6954